Retkivinkit

Luontoretket ja päiväretki-ideat

Parhaat päiväretki-ideat ja luontoretket Mäntyharjuun ja lähialueille.

Paikallisten parhaat retkivinkit

Tee lähiretki jollekin upeista laavuistamme, suppaile ja melo lähivesissä tai suunnista päiväretkelle läheiseen Repoveden kansallispuistoon. Mäntyharjussa on loistavat puitteet luontolomailun lisäksi myös maastopyöräilyyn, kattava maantieverkosto retkipyöräilijöille, upeita harjumaastoja polkujuoksijoille ja lukuisia vaihtoehtoja päiväpatikointiin, viikonloppulomiin ja arjen irtiottoihin.

Luontolomalle junalla

Meille pääset helposti junalla ja junavuoroja pysähtyy useita päivittäin. B&B Pinus sijaitsee alle kilometrin päässä juna-asemalta ja moni yöpyy meillä yhden tai kaksi yötä suunnistaen päiväretkille läheisiin luontokohteisiin.

TOP 3 kohteet

1. Mäntyharju-Repovesi -reitit
2. Keisarinlähteen melontareitti
3. Citypatikka

Melo Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon tai koe Keisarinlähteen upea 5 järveä kiertävä erämaamainen melontakierros. Molemmat noin 50 kilometrin pituisista reiteistä soveltuvat 2-3 yön retkeilyyn. Päivämelonnan voit tehdä läheiseen Taidekeskus Salmelaan, Miekankosken kahvilalle, pikkuiselle Tainan laavulle tai luonnonhiekkarantaiseen Mäntysaareen. Upeisiin luontomaisemiin rakennetut laavupaikat kruunaavat kokemuksen.

Top 6 laavut päiväretkille, 3-4 h

Mäntyharju on täynnä hienoja laavukohteita, joista monet on rakennettu maisemallisesti kauniiden vesistöjen rantamaisemiin. Kaikissa TOP 5 laavukohteissa on tulipaikka, polttopuita ja ulkowc. Pitkäjärvellä on myös pieni uimaranta ja Matkoslammen laavulla retkeilijöitä hemmotellaan maksuttomalla saunalla ja uimalammella.

Päiväretki laavulle on helppo luontoelämys

Kaikki keskustan tuntumassa sijaitsevat laavut soveltuvat päiväretkeksi sellaisenaan tai osana patikointi- maastopyörä- tai melontaretkeä. Monet taukopaikoista sijaitsevat järvimaisemissa. Kalastaa voi Pyhäkoskella ja Pitkäjärvellä, jossa on myös pieni uimaranta. Matkoslammella on maksuton sauna ja soutuvene. Nappaa kahvinporot, nokipannu ja uintivehkeet mukaan, niin saat helposti elämyksellisen maisemaretken koko perheelle. Tutustu: Mäntyharjun parhaat laavut

Viikonlopun irtiotto 2-4 pvä

Tule junalla tai omalla autolla meille perjantaina. Iltapalan ja viime hetken fiilistelyjen jälkeen on kiva viettää ensimmäinen yö lakanoissa ja saunoa vanhan saunan lempeissä löylyissä. Lauantaina opastamme sinut lähtöpisteeseen Kurkilahdelle. Kanootit voit tilata Linkkumyllyltä lähtöpisteeseen.

Keisarinlähteen melontakierros

Ensimmäisenä melontapäivänä koet Kallaveden järvenselän ja voit täyttää vesiastiasi Keisarinlähteen luonnonlähteessä. Jos aikaa on, kannattaa majoittua Puukonvuoren laavulla, jolloin energiaa jää tutustua Puukonvuoren polkureitteihinkin. Lauantaina koet reitin maisemallisesti monipuolisimmat osuudet, Kasakkasalmen ja Välisalmen kapeikot sekä vaativimmat kanto-osuudet (noin 700 m) Herataipaleenlammen molemmin puolin. Kauniit kapeikot, vaihtelevat järvimaisemat ja yö luonnonhiekkarantaisessa Mäntysaaressa kruunaa kokemuksen. Sunnuntaina kannattaa pysähtyä lounaalle Tainan laavulle, niin viimeinen n. 200 metrin kanto-osuus menee sukkelammin. Jos vain mahdollista, kannattaa viimeinen yö viivähtää taas B&B Pinuksessa, niin pääset maanantaina starttaamaan ”kuin uutena ihmisenä” kotia kohti.

Suosittelemme

1. päivä PE: saapuminen Mäntyharjuun ja yöpyminen B&B Pinuksessa
2. päivä LA: aamupala ja melontapäivä Puukonvuoren laavulle, noin 15 km
3. päivä SU: melontapäivä Mäntysaaren laavulle, noin 17 km
4. päivä MA: melontapäivä Mäntyharjun keskustaan, noin 10 kilometriä

Jos sinulla on aikaa vain 2-3 päivää, niin majoitu meillä pe-la välinen yö ja lähde lauantaina aikaisin aamusta. Melo suoraan Mäntysaareen (noin 32 km), jolloin sunnuntaina melontamatka jää noin 12 kilometriin, jolloin ehdit ehkä vielä sunnuntai-illaksi kotiin.

Viikonlopun irtiotto 2-4 pvä
Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon

Tällä reitillä koet Pyhäveden, Tarhaveden, Juolasveden Sarkaveden ja pikkumereksikin kutsutun Hillosenselän järvinäkymät. Matkalla voit pysähtyä Taidekeskus Salmelassa tai Miekankosken kahvilalla (noin 7 km lähtöpisteestä), jossa on myös Turun rauhan muistomerkki, käsityöpuoti ja pieni uittomuseo. Reitillä on historiallinen merkitys myös Halla-yhtiön entisenä puunuittoväylänä ja se on osa vanhaa Savonselän melontakierrosta. Ensimmäinen virallinen taukopaikka on Pikku Linnasaaressa, noin 15 km päässä lähtöpisteestä. Pysähtyä kannattaa myös Haukkavuorella, jossa on ikiaikaisia kalliomaalauksia ja erikoinen, kalliokielekkeen alla sijaitseva, hieman luolamainen laavualue.  Haukkavuoren kallioseinämän kolme maalauskenttää sijaitsevat noin 1,5 metrin korkeudella vedenpinnasta, tulosuunnasta katsoen vasemmalla. Haukkavuorelle on Pikku Linnasaaresta matkaa noin 4 kilometriä.

Jos Pikku Linnasaari ei yöpymiseen houkuta, niin toisena vaihtoehtona on Linkkumylly, jonne on noin 30 kilometriä lähtöpisteestä. Hyvällä säällä sinne meloo päivässä ja yöpymisvaihtoehtoja on useita. Toisen yön voi viettää joko Orilammen Majalla (noin 14 km Linkkumyllystä), tai Repoveden kansallispuiston sisällä vaikkapa Kuutinkanavalla. Kanto-osuuksia on yksi, Woikosken voimalaitoksella. Jos et jatka matkaasi etelään esimerkiksi Verlan suuntaan, voit tilata takaisin kuljetuksen kanootteja vuokraavista yrityksistä, Linkkumyllyltä tai Miekankosken kahvilalta. Matka kannattaa taittaa vähintään 2-3 yöpymisen taktiikalla.

TOP-5 KOHTEET:

Astuvansalmen kalliomaalaukset
Naisvuoren Kahvila & Näkötorni
Neitvuoren alueen retkeilyreitit ja näköalapaikat
Kenkävero
Tertin kartano