TOP 10 päiväretket Mäntyharju

Parhaat päiväretki-ideat

Tule rentoutuman upean järviluontomme äärelle – meillä elpyy kiireinenkin mieli. Kauniit luontoreittimme sopivat maastopyöräilyyn, patikointiin, polkujuoksijoille, melontaan ja SUP-lautailuun. Satojen kilometrien mittainen tieverkosto antaa lisävaihtoehtoja retkipyöräilyyn ja yhdistelemällä niitä maastoreitteihin saat kymmenittäin erilaisia ympyräreittivaihtoehtoja. Meillä voit myös majoittua lemmikin kanssa.

Päiväpatikoi Citypatikka-reitillä 

Rautatieasemalta lähtevä kaunis Citypatikka polveilee hienossa järvimaisemassa metsäpolkujen kautta Teerniemen, Pappilanniemen ja historiallisesti arvokkaan kirkonkylän kautta Uutelan laavulle. Laavulta matkaa voi jatkaa Repoveden kansallispuistoon, mutta opasteita Kisalan urheilualueelle ja Mäntyharjun keskustaan seuraamalla siitä saa hienon ympyräreitin, jonka kokonaispituus on noin 16 kilometriä.

Pyörä- tai melontaretki Miekankosken kahvilalle

Pienen kosken rannalla sijaitseva kahvila on suosittu päiväretkikohde, jonne pääsee maanteitse ja vesitse. Historiallinen miljöö, järviterassi, maistuvat leivonnaiset, pieni uittomuseo ja kalastukseen soveltuva koskialue toimivat hyvänä houkuttimena varsinkin kesäaikaan. Matkaa B&B Pinuksesta on maanteitse ja vesitse noin 15 kilometriä. Jos päätätte tehdä päiväretken pyörillä, niin voit jatkaa teitä pitkin Vihantasalmen Nesteen ja Pyhäkosken laavun kautta takaisin Mäntyharjun keskustaan.

SUP-lautaillen Taidekeskus Salmelaan

Haapaselkää pitkin voit suppailla Taidekeskus Salmelaan ja takaisin, jolloin matkaa tulee molempiin suuntiin noin 5 kilometriä. Taidekeskus Salmelan aukioloajat kannattaa tarkistaa heidän verkkosivuiltaan, mutta vaikka itse taidekeskus olisi kiinni, on maamme toiseksi suurin hirsikirkko ja Siirlahden suojaisassa poukamassa sijaitseva luontokirkon alue käymisen arvoinen päiväretkikohde sellaisenaankin. Kurkilahden lähtöpisteessä on erikoismuotoiltu kanoottilaituri joka soveltuu erinomaisesti myös suppailijoille.

Tainan laavulle autolla tai meloen

Luonnonkauniissa rantamaisemassa Tainajoen suulla sijaitsevalle laavulle on matkaa B&B Pinuksesta noin 8 kilometriä. Laavulle ei ole tieltä opasteita, mutta polun lähtöpiste on Mäntyharjun keskustasta tultaessa tien oikealla puolella (os. Varpasentie 692, Mäntyharju). Ennen polkua on pieni levike autoille (johon mahtuu 1-2 autoa, koska läheiseen taloon vievää yksityistietä ei saa tukkia). Metsäpolkua on noin 400 metriä. Laavulle voi myös meloa, kun varautuu noin 200 m kantomatkaan Varpasentien ylityksen kohdalla.

Melontaretki Mäntysaareen

Upea luonnonhiekkarantainen laavualue on yksi Mäntyharjun kauneimmista taukopaikoista, jonka vuoksi se soveltuu hienosti päiväretkelle tai yön yli telttailuun sellaisenaankin. Laavulle tulee Mäntyharjun keskustasta matkaa noin 20 kilometriä, mutta jos kanotoimaan lähtee muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta Itkonlahdesta, voi luontoretkelle lähteä kokemattomampienkin melojien kanssa. Harjualueella kulkee kaunis muutaman kilometrin mittainen hyväkulkuinen luonnonpolku, jossa kasvaa mustikoita, puolukoita ja variksenmarjoja.

Eväsretki Nuotioniemen laavulle

Noin 5 kilometrin päässä B&B Pinuksesta sijaitsevalta laavualueelta avautuvat kauniit järvimaisemat Pyhävedelle. Pappilanniemen kärjessä sijaitsevalle laavulle pääsee ulkoilureittejä pitkin Iso-Pappilan museoalueelta. Jalkaisin laavulle pääsee myös Citypatikkaa pitkin Mäntyharjun rautatieasemalta. Rannan kivikkoisuuden vuoksi Nuotioniemi ei sovi melojille, mutta sup-laudalla sinne saattaa päästä. Talviaikaan laavulle pääsee jääreittiä pitkin Kurkiniemen tai Taidekeskus Salmelan rannasta. 

Eräsaunaan Matkoslammen laavulle

Matkoslammen erämaalammen rannalla rakennettu laavu on Mäntyharjulainen erikoisuus, jonka varustuksiin kuuluu maksuton sauna, laituri ja soutuvene. Pelastusliivejä ei ole, mutta niitä voi vuokrata pientä panttia vastaan Mäntyharjun kirjastolta. Paikallinen Lions Club Mäntyharju lahjoitti laavun vuonna 2012 retkeilijöiden käyttöön ja toimii edelleen laavun kummina. Laavulle pääsee Mäntyharjusta repovedelle johtavaa maastopyöräreittiä pitkin ja hienon ympyräreitin saat kun poljet takaisin hiekkatieverkostoa hyödyntäen. Matkaa B&B Pinuksesta on noin 20 kilometriä.  

Pyörällä Linkkumyllylle ja meloen Haukkavuorelle

Historialliselle myllyalueelle rakennettu Linkkumylly sijaitsee noin 16 kilometrin päässä B&B Pinuksesta ja Mäntyharjusta Repovedelle johtavien retkeilyreittien puolivälissä. Majoitus- ja ruokapalveluiden lisäksi heillä on kanoottien ja SUP-lautojen vuokrausta. Saat kivan retkipäivän, jos poljet maastopyöräreittiä pitkin Linkkumyllylle ja melot noin 6 kilometrin matkan erikoiselle Haukkavuoren laavupaikalle. Haukkavuorella on myös kalliomaalauksia. Takaisintulo onnistuu maanteitse tai opastettua maastopyöräreittiä pitkin.

Patikointipäivä Repoveden kansallispuistossa

Pikku-Lapiksikin kutsuttu Repovesi on monipuolinen retkeilyalue, jonka vesistöalueet ja metsäpolut houkuttelevat puistoon kymmeniä tuhansia vierailijoita vuosittain.  Lukuisat reittivaihtoehdot, luontonähtävyydet ja jylhät kalliomaisemat tekevät siitä erinomaisen kohteen myös maisemakuvauksesta kiinnostuneille. Orilammen Maja kuljettaa asiakkaitaan puistoon myös Kultareitti – nimisille maisemaristeilyille ja puistoon pääsee myös vesitaksilla. Reitit, palvelut ja muuta hyödyllistä lisätietoa löydät sivustolta luontoon.fi/repovesi.

Uimaan ja ongelle Pitkäjärven laavulle

Rauhallisessa niemennokassa 4 kilometriä pitkän järven pohjoisosassa nostaa Pitkäjärven yhdeksi Mäntyharjun alueen kauneimmista taukopaikoista. Pitkäjärven rannoilla ei ole ihmisasumuksia, joten keväällä siellä pesii yleensä ainakin yksi kuikkapari, jonka soidinhuuto kuuluu kauas. Teitä pitkin on laavulle B&B Pinuksesta noin 18 kilometriä, mutta sinne pääsee myös Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä pitkin. Laavuretkellä kannattaa pistäytyä läheisellä Harmaalammella, jonne pääsee luonnonkaunista metsäpolkua ja pitkospuureittiä pitkin.

Kuva: Merja Ylihärsilä